Rumänien

Det här är några bilder med text jag lagt ut i Svenska Järnvägsklubbens webforum "Postvagnen".
Bilderna är från september 2007, men texterna skrevs 2019.

Resor


Finns det anslutning?

black
- Finns det anslutning till ... ? Eller vad som nu avhandlas vid plattforms-konferensen vid den lilla järnvägsknuten Vintu de Jos i Rumänien, september 2007.

Tåget torde vara A1629 Timişoara- Bucuresti (Bukarest) via Buzias - Lugoj - Ilia - Vintu de Jos - Sibiu - Fagaras - Brasov - Ploiesti vilket tog nästan 12h för tåget att avverka. Stora delar av sträckan är oelektrifierad, så lite diesel under tråd får nog accepteras. Tren "Accelerat" var den lägsta/billigaste klassen långväga tåg i Rumänien och ganska sunkigt redan från början och efter ett antal timmars färd ganska skitigt.


Ett långt lokaltåg utan EU anpassning

black
I september 2007 var jag i Rumänien, och i samband med ett tågbyte i Vintu de Jos..

black
..hälsade jag på hos den vänlige lokföraren i detta CFR typ 41 lok.

Länk till en intressant artikel om ASEA-lok till Rumänien och Jugoslavien på www.industristaden.se

black
Lokaltåget Vintu de Jos - Cluj Napoca. Tåget bestod av ett större antal ganska nedsunkade kupévagnar som nog börjat sin bana(!) med mer glamorösa uppdrag.

black
Eftersom det var ett lagom pendlarläge blev det ganska fullt i tåget med folk som skulle hem till byn vid "mjölkpallar" som denna..

black
..eller denna. Rumänien gick med i EU 2007, men några månader in på första medlemsåret var plattformarna inte riktigt "EU anpassade"...

Hur det ser ut här idag vet jag inte, men så värst mycket har nog inte hänt långt ut på landet. I större städer är stationerna lite uppfräschade dock. Å andra sidan stannar uppsalapendeln dagligen med vagnar utanför den för korta plattformen i Märsta även idag, i vårt eget spårspringshysteriska land...

black
Här fanns det nog en plattform på andra sidan tåget, men eftersom byn ligger på den här sidan var det nog enklare att gå av i den riktning man ska. 2007 var det mycket "handarbete" på fälten, häst och vagn och pittoreska byar. Troligen att ganska hårt liv på landet men det såg idylliskt ut.


En gul spårvagn

black
En spårvagn i Timişoara en septemberkväll 2008. Denna Hansawagen är köpt begagnad från Bremen.


Resor