Nyårsresa till Tyskland

Det här är en kort reseberättelse som jag tidigare visat i Svenska Järnvägsklubbens webforum "Postvagnen".
Bilderna är från årsskiftet 2010 - 2011 och texten från 2011.

Hem Resor


black
Någon gång önskades bilder från "fina" länder och inte bara Östeuropa. Inte lika spännande tycker jag, men här kommer några bilder från en odramatisk resa till svärföräldrarna kring det nyår som var.

black
Den 26:e december 2010 börjar vi resan med flygbussen till Skavsta i strålande vackert vinterväder.

black
Avisning pågår! Sama dag ett år tidigare var all trafik härifrån, och därför också den mesta trafik hit, inställd eftersom alla tre avisningsaggregat var ur funktion.

black
Vi hittar rätt hållplats. Annars är skyltningen på Skavsta ganska halvdan; det går alldeles utmärkt att gå på fel plan om man har lite bråttom. Jag har provat.

black
Från hållplatsen kom vi iväg i tid, men starten avbröts för en extra avisning. Utropet var inte långt ifrån "Vatten på vingarna ser ut som is, men eftersom en idiot bland er passagerare har sagt att han sett is på vingarna måste vi avisa en gång till, och alla ni andra kommer att bli försenade". Efter avisning och ytterligare idiotförklarande högtalarutrop kom vi en dryg halvtimme försenade iväg och upp över ett vintervitt Götaland..

black
..och ned till ett lika vintervitt Schleswig-Holstein. Lübecks flygplats är liten..

black
..och en kort promenad bort finns en hållplats på sidolinjen Lübeck - Büchen - Lüneburg med rälsbussar timmestrafik. Med en Schönes-Wochenende-Ticket i handen tar vi tåget till Lüneburg en timme bort.

black
Lüneburg ligger längs stambanan Hamburg - Hannover, och anslutande tåg körs av Metronom.

Tyska wikipedia om Metronom

black
Efter en halvtimme har vi nått tågets slutstation: Uelzen. Uelzen är lite av Niedersachsens Hallsberg.

black
Metronoms fordonsflotta består av tvåhundratalet dubbeldäckarvagnar, inklusive manövervagnar, byggda av Bombardier som..

black
..dras/trycks av TRAXX lok från samma firma i el- eller dieselversion (Cuxhaven - Hamburg). Fordonen ägs av (trafik)beställaren LNVG, Landesnahverkehrsgesellschaft Niedersachsen, som även har ett antal LINT 41 motorvagnar för annan (upphandlad) trafik.

LNVGs hemsida (på tyska)

black
Stationshuset i Uelzen är lite annorlunda efter en ombyggnad 2000 i samband med världsutställningen i Hannover.

black
Ritat av Hundertwasser. Hundertwasserbahnhof Uelzen är numera stans turistmål!

black
Hundertwassers arkitektur kan väll ses som en reaktion mot modernismen, raka linjer, monotoni och upprepning något som ska undvikas. Trappor, gångtunnlar och tillbyggnader är organiskt formgivna..

black
..liksom huvudbyggnaden så långt det går. Vi går in..

black
..och insidan set ut som utsidan. Restaurangen på övervåningen dock nedlagd. Vi har gott om tid att se oss omkring eftersom nästa tåg är närmare en timme försenat, dagen innan var större delen av trafiken på de elektrifierade banorna i norra Tyskland inställd eftersom underkylt regn frusit till isbark på kontaktledningen, nu var trafiken igång men med vissa störningar.

black
Tillslut kom vårt tåg, bestående av en 112:a och dubbeldäckarvagnar, in och kunde vända tillbaks till Magdeburg över Stendal. Sträckan är för övrigt en av dem som återöppnats efter Tysklands återförening. Längs vägen stod åtskilliga godståg fastfrusna på stationerna så förseningarna berodde nog på de klart begränsade mötesmöjligheterna. Det blåa fyrverkeriet över de snöklädda fälten var också spektakulärt när något sidospår användes!

black
I Magdeburg fick matuppehållet ersättas med en korv och öl att ta med på det ovanligt långa tåget till Blankenburg/Thale, en kort och två långa Lint. Trafiken här körs av Veolia under namnet HEX, Harz Elbe eXpress.

black
I Halberstadt delas tåget, den första korta (Lint 27) vagnen fortsätter till Blankenburg medan de bakre två ledvagnarna (Lint 41) fortsätter till Thale.

black
Några dagar tillbringades hos svärföräldrarna, med bland annat en utflykt..

black
..till julmarknaden i Goslar. Julmarknad här håller även på i mellandagarna.

black
Vackert snöklätt men..

black
..dj***igt kallt!

black
Mer Goslar.

black
Efter några dagar hos svärföräldrarna får vi skjuts till stationen i Wernigerode. Där vi kliver ombord på detta HEX tåg mot..

black
..Vienenburg, dit vi kommer efter en halvtimme. Sträckan trafikeras av RE tåg Hannover - Halberstadt - Halle i varannantimmestrafik som körs av DB med 612 motorvagnar och lokaltåg Vienenburg - Halberstadt - Halle, också varannan timme, som körs av Veolia Sachsen-Anhalt/HEX med sådanahärna Lint 41 motorvagnar på uppdrag av landet/delstaten.

Tyska wilipedia om Veolia Sachsen-Anhalt/HEX

black
Kälke verkar vara rätt transportmedel denna dag. Särskilt i snurran ned från gångbron över spåren!

black
Efter en kvarts väntan kommer lokaltåget från Bad Harzburg till..

black
..Braunschweig, dit vi ska idag.

black
Stationshallen i tysk efterkrigsstil. Braunschweig blev hårt åtgånget under kriget.

black
Vi fortsätter ned på stan, här passerar en spårvagn av samma typ som i Magdeburg, vilken även testades i Stockholm en vinter på -90 talet inför köpet av vagnar till Tvärbanan. Min favoritvagn den gången.

black
Ganska snygg komplettering med hiss och trapphus. Från Braunschweig fortsatte färden med bil, via nyårsfirande och därefter mera bilåkande till Bremen.

black
Från Bremen vidare med Mertonoms dubbeldäckartåg till Hamburg på kvällen detta års första dag.

black
Banhallen i Hamburg har alltid imponerat på mig, vet inte om det är kombinationen av storslagenhet, puls och överblickbarhet eller att det är porten till den stora världen på något sätt.

black
Ganska kallt att stå på plattformen och vänta denna kväll. Så kom tåget från Lübeck in, för att genast vända tillbaks. Numera elektrifierat så tåget utgjordes av en 143:a och tvåvåningsvagnar. Lok och manövervagn verkar mycket mera rätt när man vill ha tvåvåningståg. Men X40 HAR betydligt bekvämare inredning, vad PVs gnällkommitté än säger!

black
Mindre än en timme senare är vi framme vid kvällens resmål: Lübeck. En kortare bussresa bort ligger vårt hotell, och i gamla stan kan man hitta en gammeldags restaurang med god mat! Annars är allt ganska stängt denna helgkväll.

black
Gustav-Radbruch-Platz ligger precis utanför gamla stan och är närmsta busshållplats. På morgonen årets andra dag tar vi bussen härifrån..

black
..till Lübeck ZOB och går ett kvarter till Lübeck Hbf. Den pampiga stationen såg för några år sedan ganska bedagad ut men i samband med elektrifieringen..

black
..har stationen renoverats till oigenkännlighet. I Tyskland är det mesta stängt på söndagar, men på stationer är det tillåtet att ha öppet. Ett par mackor och Berlinare inhandlades i det av denna anledning välbesökta bageriet sedan vidare..

black
..ut i banhallen. Hela hallen har höjts för att få plats med kontaktledningen, vissa stolpar ser man hur de skarvats medan andra..

black
..inte passar med den nya spår/plattformsindelningen och har de ersatts med bågar som bär upp konstruktionen.

black
Vi går ombord på detta tåg mot Lüneburg för att åka en station, bussbiljetten gäller för övergång inom staden.

black
Så är vi tillbaks där vi började tågresan, Lübeck Flughafen.

black
Tåget försvinner iväg över slätten. Inte längre lika vintervackert som när vi kom hit.

black
Efter lite ompackningar passar bagagen alla mått och vikt och antalsbegränsningar (med en enkel plastsäck blir två kollin som ett.) och vi kan kliva ombord på det osympatiska lågprisbolagets kärra mot Skavsta.

black
Så återstår bara en stunds flygresa och en något längre bussresa till Stockholm innan vardagens plikter kan börja. Och här är även denna reseberättelse slut.


Resor Bilder Hem Upp